Marathon wereldrecordhouder Kiptum overleden bij aanrijding

13 February 2024

Comments: 0

Kelvin Kiptum, wereldrecordhouder op de marathon, is zondag overleden bij een verkeersongeval. Volgens de Keniaanse media overleefde ook zijn 36-jarige Rwandese coach, Gervais Hakizimana, het ongeluk niet.

De twee mannen waren samen met een vrouw onderweg van Kaptagat naar Eldoret in het westen van Kenia. Kiptum bestuurde de auto, die door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tot stilstand kwam tegen een boom. Ze wordt behandeld in het ziekenhuis.

Kiptum, vader van twee kinderen, klokte op 8 oktober vorig jaar 2:00:35 op de marathon van Chicago. Hij dook daarmee onder de wereldrecordtijd van zijn landgenoot Eliud Kipchoge .
Kiptum gold als de beste marathonloper van dit moment en als favoriet voor goud op de Olympische Spelen van Parijs. De Keniaan zou op 14 april meedoen aan de marathon van Rotterdam.

Binnen de atletiekwereld is het verdriet groot. ‘’We zijn geschokt en diep bedroefd door het verlies van Kelvin Kiptum en zijn coach, Gervais Hakizimana. Namens heel World Athletics betuigen we ons diepste medeleven aan hun families, vrienden, teamgenoten en de Keniaanse natie’’, reageerde Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics.

bro

Vorige week heeft hij in Chicago, waar Kiptum tot zijn magistrale prestatie was gekomen, het wereldrecord officieel bekrachtigd. Volgens Coe gaat het om een ”buitengewoon wereldrecord” en een ‘’historische tijd’’.

Bron: Dwt