U-20 Natio krijgt ook Guyana op de knie, al bezig met El Salvador

28 February 2024

Comments: 0

De jongens U-20 voetbalselectie blijft goede zaken doen tijdens de kwalificatiereeks voor het CONCACAF U-20 kampioenschap. Het nationaal team boekte dinsdag in de ABFA Technical Center op Antigua en Barbuda zijn tweede overwinning door buurland Guyana met 4-1 op de knieën te krijgen.

Suriname was ongetwijfeld de betere ploeg en drukte de dominantie met name in de eerste helft uit. Aanvoerder Robinio Pinas opende de score al na 7 minuten. Jammer genoeg viel de ploegleider 19 minuten later uit met een enkelblessure. Pinas werd vervangen door Jean-Pierre Tjoen-A-Choy. Volgens bondscoach Werner Blackson zal de kwetsuur bekeken worden. ‘’Het wordt een intensieve behandeling van de fysiotherapeut’’.

Blackson hoopt in de belangrijke groep B ontmoeting tegen favoriet El Salvador wel over Pinas te kunnen beschikken.

Jermaine Rijssel zorgde tien minuten vóór rust dat Suriname met een 2-0 score ging rusten. Er trad na de pauze enige verslapping op bij Suriname. ‘’Het is voetballen onder extreme weersomstandigheden’’, zegt Blackson doelende op de hitte. Met name de spelers uit diaspora ondervinden last hiervan. De terugval resulteerde op een gegeven moment in verslapping, waardoor Guyana in 76ste minuut via Matrim Martin de score kon reduceren; 2-1.

‘’Het is dan aan de coach gelegen om op tijd in te grijpen en wij hebben dat ook gedaan met het plegen van wissels en zijn hierna verder uitgelopen’’. Blackson bracht 4 minuten na de tegentreffer Safino Tuur en Elvis With in de strijd. Het duo verving diaspora spelers Yamano Olfers en Giraynho Kluivert. Deze aktie had binnen 5 minuten meteen resultaat toen Djaier Prijor Suriname deed uitlopen naar 3-1. Het doelpunt werd gescoord na balovername op het middenveld van de ingevallen With.

El Salvador had dinsdag een rustdag. Deze situatie zou voordelig kunnen zijn voor het Midden-Amerikaans land op donderdag 29 februari tegen Suriname. Blackson hiermee geconfronteerd zegt dat het eenmaal de indeling van het toernooi is. ‘’Wij hadden rust vooraf en zo heeft elk land een extra rustdag. Het zou gunstig voor hen kunnen zijn’’.

Naar zeggen van de oefenmeester heeft El Salvador een aantal sterke punten. ‘’Het is een goede ploeg met veel creatieve en behendige jongens’’, analyseert hij. De bondscoach wijst verder naar de combinaties die op snelheid plaatsvinden. ‘’Ze combineren graag met goed flankspel. Dus wij moeten hiervoor alert zijn’’.

Woensdag tijdens de training zal een strategie uitgezet worden om een antwoord voor de gevaren van El Salvador te vinden. Blackson haast zich echter door te stellen dat er wel voldoende mogelijkheden zijn om de Spaanssprekenden te pakken. Om dit te kunnen bewerkstelligen zullen de jongens in de aanval veel attenter en effectiever moeten zijn.

Antigua en Barbuda boekte dinsdag een nipte 2-1 zege op hekkensluiter Turks en Caicos eilanden. Het gastland staat nu op de eerste plek in de groep met 6 punten uit 3 partijen. Suriname volgt op de 2e plaats met eveneens 6 punten uit 2 gespeelde wedstrijden. Beide landen hebben hetzelfde doelsaldo van +4. Volgens de regels die gelden bij een tiebreaker wordt echter eerst gekeken naar aantal vergaarde punten in alle groepswedstrijden. Indien dat gelijk is volgt het doelsaldo en vervolgens het aantal gescoorde doelpunten in groepswedstrijden. Antigua en Barbuda heeft in totaal 8 doelpunten gescoord, vergeleken met 7 voor Suriname.

El Salvador staat op plek nummer 3 met 4 punten uit 2 wedstrijden, gevolgd door Guyana met 1 punt uit 3 partijen en Turks en Caicos eilanden met 0 punt uit 2 ontmoetingen. Guyana kan zich niet meer kwalificeren voor de volgende ronde en het is te verwachten dat Turks en Caicos eilanden ook eruit gewipt zal worden.

Zoals de zaken er nu voor staan zal de strijd om de koppositie gaan tussen het gastland, Suriname en El Salvador.

Bron: Keynews