Zwemmer Renzo Tjon-A-Joe komt nu voor Nederland uit

6 February 2024

Comments: 0

Het is de zwemmer Renzo Tjon-A-Joe gelukt om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Hij krijgt binnenkort zijn Nederlandse paspoort, dat meldt NOS in haar nieuws van 18:00.
Tjon A Joe gaf in een interview met Key News vorig jaar in juni aan dat hij het Nederlands paspoort zou aanvragen, omdat hij tot de realisatie kwam dat zijn situatie in Suriname niet zou veranderen. Zijn aankondiging zorgde toen voor de nodige verbazing om te horen waarom de topzwemmer Suriname zou willen ‘inruilen’ voor het voormalig moederland.

‘’Ik kwam tot de realisatie dat mijn situatie in Suriname niet zou veranderen’’, aldus de eerste reactie van de Surinaamse recordhouder op de onderdelen 100 en 50 meter vrije slag vanuit Nederland. ‘’Met deze mindset win je heden in de topsport niets. Ik ben vooral geïnteresseerd om één van de beste zwemmers van de wereld te worden. De Koninklijke Nederlandse Zwembond wist dat en nodigde mij in 2021 uit om Team Nederland te versterken’’.

De zwemmer deed toen uit de doeken dat hij financieel, in aanloop naar en na de Olympische Spelen in Tokyo in 2021, in een gat zat. ‘’Na jaren van talloze beloftes en schulden om voor Suriname te kunnen zwemmen, was ik er klaar mee’’. Volgens hem keurde de Raad van Ministers als collectief, in maart 2021, een raadsvoorstel voor zijn sportfinanciering af. Het nieuws hierover vernam hij van het Kabinet van de Vicepresident. ‘’Dit gaf mij ook de vrijheid om mijn talent elders te mogen ontplooien’’.

Naar inziens van de zwemmer voelde de zwembond zich toen niet gedreven om aan de transitie mee te werken. Er is toen ook geen antwoord gegeven op de mail van de zwemmer vanuit SOC en de overheid.

Opmerkingen als zou hij spijt krijgen van deze stap, omdat de kansen om geselecteerd te worden moeilijker worden bij de Nederlandse zwemselectie, gaan niet op bij de ambitieuze zwemmer. In Suriname heeft hij geen tegenstand en is de weg voor hem vrij.

Bron: Keynews