Jair Tjon En Fa: “ik zit nu nog niet in topvorm”

26 March 2024

Comments: 0

Met nog ruim 4 maanden voor de boeg blijft Jaïr Tjon En Fa zich in alle rust klaarmaken voor deelname aan de Olympische Spelen. Het grootste sportevenement ter de wereld wordt dit jaar van 26 juli tot en met 11 augustus in Parijs, Frankrijk afgewerkt.

Sinds Tjon En Fa’s historische prestatie in Tokyo, Japan tijdens de Olympische Spelen 2020 zijn de verwachtingen hooggespannen. De laatste editie van het mondiaal evenement werd vanwege Covid pas in 2021 afgewerkt. De Surinaamse baanwielrenner wist op het onderdeel keirin vriend en vijand te verrassen toen hij in de finale nog net brons misliep. Uitgaande van deze prestatie wordt er veel van hem verwacht tijdens de aanstaande Spelen.

Op de vraag als hij zich geen zorgen maakt over zijn huidige vorm zegt de baanwielrenner op kalme toon: ‘’nee ik maak me geen zorgen. Wanneer de Olympische Spelen er zijn, zal ik ready zijn’’.

In het weekeinde van 15-17 maart nam Tjon En Fa samen met landgenoot Tachana Dalger deel aan de UCI Nations Cup wedstrijden in Hong Kong. Tjon En Fa eindigde bij dit evenement overall als 8e op het onderdeel keirin, terwijl hij op zijn favoriete discipline het in de kwartfinale uiteindelijk tegen de latere winnaar de Japanner Kaiya Ota moest afleggen.

‘’Ik zit nu nog niet in topvorm, maar ben wel goed op schema voor de Spelen’’, benadrukt Tjon En Fa. Naar zijn zeggen komt hij pas uit een grote krachtfase, maar is het niveau wel aanwezig. ‘’Ik heb een paar kleine fouten gemaakt bij de keirin en sprint, maar los daarvan voelde ik me wel goed’’. Een beetje vermoeidheid van training en reizen was het enig obstakel in Hong Kong. ‘’Aangezien het ook mijn eerste wedstrijd van het jaar was moest ik ook weer in wedstrijdritme komen’’.

Naar zijn zeggen was de geregistreerde kwalificatietijd op de 200 m niet sneller dan hij normaal rijdt. Tjon En Fa finishte de kwalificatie als 10e overall met een tijd van 9.774 seconden. ‘’Ik had graag gewenst iets sneller te kwalificeren, maar de match sprints zijn wel iets beter gegaan’’. Hij voelde zich ook goed bij de keirin.