Renzo Tjon-A-Joe officieel Nederlander

28 March 2024

Comments: 0

Officieel Nederlander! Dat schrijft Renzo Tjon-A-Joe dinsdag iets na vijf uur ’s middags op zijn Facebookpagina. Hij plaatste daarbij enkele foto’s van de kleine ceremonie waarbij hem officieel het Nederlandse paspoort werd overhandigd.

De weg is nu vrij voor de in Suriname geboren zwemmer om voor Nederland uit te komen. Hij probeert een startbewijs te bemachtigen voor de Nederlandse zwemploeg die zal meedoen aan de Olympische Spelen later dit jaar in Parijs, Frankrijk.

Tot nu toe hebben hij (21,88 seconden) en Kenzo Simons (21,73) de limiet van 21,96 seconden gehaald op de 50 meter vrije slag, maar andere zwemmers zijn nog in de race. De kaarten zullen na de Qualification Meet van Eindhoven (11-14 april) officieel zijn geschud. Per land mogen maximaal twee zwemmers meedoen aan de individuele nummers op de Spelen van volgend jaar.

Eerder dinsdag had de gemeente Zaanstad al bekendgemaakt dat Tjon-A-Joe het Nederlandse paspoort had gehad. Hij werd in dat bericht aangeduid als de “Zaanse zwemkampioen”. De Nederlandse nationaliteit werd hem formeel toegekend door burgemeester Jan Hamming en wethouder Gerard Sleger van Sport en Inburgering. “Renzo, je bent nu al goud waard”, zeiden de twee functionarissen tegen Tjon-A-Joe

Bron: Dwt