Roberto Gödeken trots op prestaties Robinhood

15 March 2024

Comments: 0

Roberto Gödeken is vol lof over zijn spelers, die veel hebben laten zien, maar ook heel veel hebben geleerd. ‘’Er waren zoveel leermomenten voor de spelers, technische staf en ook het bestuur’’, geeft hij aan. ‘’Er zijn fouten gemaakt en wij moeten daaruit leren’’. De Robinhood-coach hoopt in elk geval dat de ervaring die is opgedaan de ploeg beter en sterker zal maken in het huidige seizoen. ‘’Maar voor nu is het een stap terugdoen en ons weer op de competitie concentreren’’. Robinhood speelt de eerstvolgende wedstrijd in de Suriname Major League al zaterdag tegen Inter Wanica. Voor dit seizoen schreef de club nationaal al één titel – de President’s Cup – op haar naam. De roodgroenen zijn ook nog actief in de bekercompetitie.

Er kwam woensdagavond een einde aan het internationale succes van Robinhood. De Surinaamse voetbalkampioen werd door CS Herediano uitgeschakeld in de ronde van 16 van de Concacaf Champions Cup 2024. De ploeg verloor de uitwedstrijd met 0-2 en had woensdagavond de zware taak om op de kunstmat in het Franklin Essed Stadion die achterstand weg te poetsen. Dat lukte niet, want het werd 1-1, waardoor de ploeg uit Costa Rica met een totale score van 3-1 doorstoot naar de kwartfinale.

Ondanks de uitschakeling mogen alle betrokkenen van de recordkampioen van Suriname trots zijn op hetgeen is neergezet. Niet alleen de club, maar het totale Surinaamse voetbal werd in de kijkers geplaatst.

Robinhood plaatste zich voor de Concacaf Champions Cup 2024 door eerst de Concacaf Caribbean Club Shield 2023 en daarna de Concacaf Caribbean Cup 2023 te winnen. De roodgroenen deden dat met mooi en gedurfd voetbal. Die twee titels was al een prestatie op zich, omdat de club op haar pad een aantal prof en semiprofclubs tegenkwam.

De Concacaf Champions Cup bleek uiteindelijk net iets te hoog gegrepen voor de Surinaamse ploeg. In de zestiende ronde lootte ze Herediano uit Costa Rica. In beide wedstrijden was het niveauverschil duidelijk; fysiek, tactisch en technisch waren de voetballers van de Midden-Amerikaanse club beter.

Dat werd na de ontmoeting van woensdagavond ook toegegeven door Robinhood-coach Roberto Gödeken. Wanneer zijn ploeg de bal veroverde, was de handelingsnelheid en het denkniveau van zijn spelers iets trager dan de gasten, waardoor die in de gelegenheid werden gesteld om zich te hergroeperen. Dit heeft zijn team ook wat doelpunten gekost, die misschien toch voor kwalificatie hadden kunnen zorgen.

Gödeken wist dat het moeilijk zou worden en probeerde het de tegenstander, net als in de uitwedstrijd, middels een gedisciplineerde collectieve verdediging moeilijk te maken. Na de ontmoeting in Costa Rica wisten hij en zijn spelers wat hen te wachten stond, maar ook waar hun kansen lagen. Maar ook met andere punten, zoals de kwaliteit en het niveau van de tegenstander, moest rekening worden gehouden.

Robinhood probeerde het de tegenstander moeilijk te maken door hen nabij de middellijn op te wachten. ‘’Wij hebben ze in de eerste helft laten opbouwen en wij wachtten hen op nabij het middenveld. Zo compact mogelijk en de lijnen dicht op elkaar om de afstand voor de tegenstander klein te maken en de ruimtes achter onze verdediging klein te houden, zodat wij beter konden verdedigen’’, gaf Gödeken het wedstrijdplan weer.

In de tweede helft was de afspraak om hoger te verdedigen, omdat Robinhood de goals nodig had om tenminste een penaltyserie af te dwingen. Dat leidde tot enkele kansen, maar die konden niet in doelpunten worden omgezet. En toen sloegen de gasten na een dekkingsfout toe. De ingevallen Adrian Garza snelde op doel af en schoot de bal strak voorbij doelman Jonathan Fonkel; 1-0.

Het goed opgekomen publiek liet, ondanks het wist dat met deze goal het doek voor Robinhood praktisch was gevallen, de ploeg niet vallen. De nationale trots werd aangevuurd om tenminste gelijk te spelen. De vreugde was dan ook groot toen Don Tuur diep in blessuretijd de gelijkmaker inschoot; 1-1.

Na de wedstrijd werd Robinhood op een applaus getrakteerd wat zeker verdiend was, omdat de club Suriname in positieve zin in de schijnwerpers heeft geplaatst. Het elftal heeft nimmer opgegeven en alles gegeven wat in zijn vermogen lag. ‘’Ze hebben met heel hun hart gevoetbald. Wij wisten waar zij toe in staat waren en zagen hen daarom niet als de underdog. Zij plaatsten zich in die positie, maar op het veld lieten zij dat niet zien. Ze hebben goede voetballers en lieten ook wat goede aanvallen zien», complimenteerde Herediano-coach Hector Altamirano de Surinaamse ploeg’’.