SAB verwacht binnen een maand uitspraak in zaak Issam Asinga

28 March 2024

Comments: 0

De Surinaamse Atletiekbond verwacht dat er binnen een maand uitspraak zal zijn in de zaak van Issam Asinga. Er loopt een proces tegen de veelbelovende Surinaamse atleet nadat hij op 18 juli van het vorig jaar positief werd getest op een verboden stimulerend middel. Als gevolg daarvan werd de zoon van de eertijdse topatleet Tommy Asinga met ingang van 9 augustus een voorlopige schorsing opgelegd door de Athlete Integrity Unit van World Athletics.

Asinga die in de Verenigde Staten van Amerika woont, maakte furore tijdens de Zuid-Amerikaanse atletiekkampioenschappen van het vorig jaar in São Paulo, Brazilië. Hij won zowel op de 100 als 200 meter sprint goud tijdens zijn debuutoptreden voor Suriname. Hij brak op beide nummers het Zuid Amerikaans record. Door de schorsing die hierna volgde, kon de sporter niet meedoen aan de wereldkampioenschappen die van 19 tot en met 29 augustus in Budapest, Hongarije werden gehouden.

De zaak van Asinga is sindsdien in behandeling. Volgens SAB-voorzitter Dennis Mac Donald zijn er informatie en bewijsmateriaal aangedragen, waarbij er eigenlijk wordt aangegeven dat de Surinaamse atleet onschuldig is. Vanwege de gevoeligheid van dit proces, kan de bond echter niet meer informatie geven.

Mac Donald heeft goede hoop. Hij wijst erop dat de alle tijden en records van Asinga zijn blijven staan. Ook zijn plek op de worldrankinglist. “Wij wachten dus op het besluit van de Athlete Integrity Unit van World Athletics. Alles is door zijn advocatenteam opgegeven en doorgestuurd naar de Athlete Integrity Unit van World Athletics die een besluit moet nemen’’.

De atletiekvoorzitter zegt verder dat zij geloof hebben dat Asinga onschuldig is en dat zij hem daarom ook altijd zijn blijven steunen.

Volgens Mac Donald komt het allemaal goed en hoeft Suriname niet te vrezen. Hij denkt ook niet dat de zaak invloed zal hebben op de prestaties van Asinga, omdat die mentaal heel sterk is. De atleet is nimmer gaan slabakken en traint normaal verder. “Zijn trainingsresultaten zijn op dit moment heel goed’’, maakt de voorzitter duidelijk.