Suriname voor het eerst met vier taekwondoka’s naar Olympic Qualifiers

21 March 2024

Comments: 0

“Nee, er zijn hierna geen toernooien meer die vechters de mogelijkheid bieden om zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Dit is het enige toernooi waarbij vechters zich kunnen kwalificeren voor Parijs’’. Met deze uitspraak in gesprek met de Ware Tijd geeft Gregory Markiet, voorzitter van de Surinaamse Taekwondo Associatie, het belang aan van het toernooi waaraan vier Surinaamse vechters op 9 en 10 april mee zullen doen op Santo Domingo.

Het wordt een heel zwaar toernooi voor Tosh van Dijk, zijn jongere zus Serena, Samaki Pinas en Yade Bongsomenggolo. Zij zullen alles uit de kast moeten halen voor een plek op de Spelen. Jurmen Amiena is de coach. Markiet: “Dit is het moment. We hebben slechts één keer dit jaar kwalificatiewedstrijden, dus als je dit mist, is je kans voorbij. Je kan ook niet, zoals bij de andere sporten, met een wildcard naar de Olympsiche Spelen. Je moet door dit toernooi heen kunnen om er naar toe te kunnen. Wildcard telt hier niet. Als je die krijgt, dan na bun bun bun geluk’’.

Er nemen voor taekwondo slechts zestien vechters per gewichtsklasse deel aan de Olympische Spelen. Twee uit elke zone en de top vijf van de wereld. «Dus dat wil zeggen dat van de veertig landen uit de Pan Am-zone waartoe Suriname behoort zich slechts twee vechters per onderdeel zich kunnen kwalificeren en dat maakt het toernooi op Santo Domingo zo zwaar. De kans op kwalificatie is zeer klein, maar we gaan natuurlijk ervoor», stelt Markiet. Volgens hem geldt voor taekwondo de zwaarste kwalificatie. De dertigste zomerspelen zijn van 26 juli tot en met 11 augustus in de Franse hoofdstad Parijs.

Elk van de Surinaamse vechters heeft een goede en zware voorbereiding gehad. «We zijn niet echt promotion minded, maar hebben wel flink geïnvesteerd in aanloop naar dit toernooi», maakt Markiet duidelijk.

Enkele voorwaarden waaraan deelnemers moesten voldoen zijn minstens achttien jaar oud en lid van een Surinaamse taekwondo school zijn, zwarte banders en internationaal gecertificeerd en zowel lokaal als internationaal een heel goede trackrecord hebben. Ook hadden zij een presentieplicht voor de centrale trainingen. “Zij moesten een bepaalde ratio hebben behaald’’.

Het was ook belangrijk dat de vechters in Suriname tot de top twee in hun gewichtsklasse behoren. “Daarom zie je dat de geselecteerden kampioen of semikampioen zijn. De sporters moeten ook de regels kennen en op de hoogte zijn van de wedstrijdontwikkelingen, respectvol zijn, netjes omgaan met elkaar en altijd correct blijven. Eigenlijk zijn het meer disciplinaire regels, die nagenoeg alle beoefenaars kennen’’.

De Surinaamse selectie vertrekt op 29 maart naar Santo Domingo. De STA heeft voor het vroege vertrek gekozen zodat de vier vechters mee kunnen doen aan een Olympisch trainingskamp, dat door de organisatie wordt aangeboden. Het is de eerste keer dat Suriname zo een ‘grote’ selectie afvaardigt. In het verleden was het meestal slechts één vechter. Volgens de internationale regel mag elk lidland maximaal vier afvaardigen. “Meestal is het makkelijker om heren vinden, want den boy lobi feti. Wij hebben jaren lang moeite gehad om dames te vinden, maar nu hebben wij twee die uitblinken. Yade en Serena zijn toppers, zoals wij de afgelopen jaren nooit hebben gehad’’.

Markiet is tevreden over de vorderingen van het viertal. Zij hebben elk hun eigen manier van vechten, maar belangrijk is dat ze allemaal eerste, tweede of derde dan zijn. Verder zijn ze conditioneel heel goed. “Zij kunnen allemaal mooie technieken maken. Hun technisch niveau is zeer hoog’’. De voorzitter beschrijft het viertal als bikkel harde vechters, die altijd hun mannetje kunnen staan, ongeacht de tegenstander. “En zij hebben een goede discipline’’.

Hij zegt dat het veel inspanning heeft gekost om het viertal en een coach af te vaardigen. Er is geen beroep op de overheid gedaan, omdat die meestal aangeeft geen geld te hebben. Het Surinaams Olympisch Comité heeft een grote bijdrage geleverd. “Het is zijn plicht om de Olympische sporten te promoten’’, verklaart de voorzitter. Voor de rest heeft de STA zelf middelen geworven om de selectie te kunnen afvaardigen.

De associatie heeft tot nog toe geen beroep gedaan op sponsors, maar wil dat alsnog doen.