Tjon En Fa en Dalger boeken gemengde resultaten in Hong Kong

20 March 2024

Comments: 0

Surinaamse baanwielrenners Jaïr Tjon En Fa en Tachana Dalger hebben in het afgelopen weekeind gemengde resultaten behaald tijdens deelname aan de UCI Nations Cup ontmoeting in Hong Kong. Het duo participeerde elk op de onderdelen 200 m sprint en de keirin. Dalger opende op de 200 m sprint, maar kwam niet uit de kwalificatieronde.

De Surinaamse finishte in een deelnemersveld van 40 vrouwen overall als 36ste met een tijd van 11.557 seconden. Emma Finucane uit Groot-Brittannië registreerde de snelste tijd in de kwalificatie. De 21-jarige Brit drukte haar stempel op dit onderdeel door later in het slotstuk zich na 2 ronden van de Franse Mathilde Gros te ontdoen.

Laatstgenoemde is een voormalig wereldkampioen. Lea Sophie Friedrich van Duitsland won brons door na 2 ronden de Nederlandse Jetty van de Wouw klein te krijgen.

Matthew Richardson en Matthew Glaetzer, beiden van Australië, eindigden respectievelijk als nummers 2 en 3.

Tjon En Fa deed het iets beter op zijn favoriete onderdeel . De Surinamer finishte de kwalificatieronde overall als 10e snelste man met een tijd van 9.774 seconden. Richardson ging als eerste met een tijd van 9.555 seconden over de finish. Latere winnaar van dit onderdeel, de Japanner Kaiya Ota, eindigde bij de kwalificatie als tweede in 9.573 seconden.

Tjon En Fa’s trainingsmaat Nicholas Paul van Trinidad en Tobago finishte als nummer 3 met 9.597 seconden. Meervoudig wereld- en Olympisch kampioen, de Nederlander Harrie Lavreysen, nam genoegen met een vierde plek in 9.645 seconden.

In de zestiende finale ontdeed Tjon en Fa zich eerst van Sam Dakin uit Nieuw-Zeeland. Laatstgenoemde versloeg in een spannend slotstuk Richardson.

De Australiër won de eerste ronde, maar zag Ota sterk terugkomen in ronde 2. De Japanner maakte het karwei in de beslissingsronde vervolgens af. Paul veroverde brons door de Australiër Leigh Hoffman na 2 ronden te verslaan. De Trinidadiaan moest het in de halve finale ook afleggen tegen Ota.

Dalger zat bij de vrouwen keirin voorronde in heat 2. De Surinaamse finishte als laatste in haar heat, die werd gewonnen door Finucane. Laatstgenoemde wist later ook op dit onderdeel het goud op te eisen.

Indien renners zich na de voorronde niet voor de tweede ronde wisten te kwalificeren volgde er een herkansingsronde.