U-20 Natio heeft lot niet langer in eigen handen

1 March 2024

Comments: 0

De jongens U-20 voetbalselectie leed donderdagmiddag een pijnlijke nederlaag tijdens de kwalificatiereeks voor het CONCACAF U-20 kampioenschap. Het nationaal team legde het in de zo belangrijke ontmoeting tegen groepsfavoriet El Salvador met 0-3 af.

Mede door dit resultaat lijkt plaatsing voor het eindtoernooi voor het regionaal kampioenschap later dit jaar in Mexico twijfelachtig. Bij een overwinning of gelijkspel zou Suriname de beste kans maken om als groepswinnaar over te gaan.

Het begon hoopgevend, maar 2 vervelende tegendoelpunten in de eerste helft ontregelden het team. Beide treffers kwamen uit dode spelmomenten . El Salvador kon hierna vrij voetballen, terwijl U-20 Natio met de rug tegen de muur moest spelen. Na rust verhoogde Suriname de druk, maar het mocht niet baten. Het Centraal Amerikaans land liep in de 66e minuut verder uit naar 3-0 via Kiano Casamalhuapa.

Daarmee was de strijd gestreden. Een schermutseling tussen enkele Surinaamse -en Salvadoraanse spelers resulteerde 4 minuten na het derde doelpunt in een rode kaart voor Jereno van Gom en Delgado. Van Gom moest in de openingspartij tegen gastland Antigua en Barbuda ook al het strijdtoneel met een rode kaart na 2 keer geel verlaten.

“Wij hebben net een teammeeting gehad’’, zei hij desgevraagd vanuit Antigua en Barbuda. Tijdens de vergadering is afgesproken tenminste het toernooi goed af te sluiten.

Op 2 maart staat op programma de slotgroep B ontmoeting tegen hekkensluiter Turks en Caicos eilanden. Laatstgenoemde verloor eerder op de dag met 1-2 van Guyana, dat al uitgeschakeld was na hun nederlaag tegen Suriname. Turks en Caicos eilanden is met haar recentste verlies ook officieel uitgeschakeld.

De strijd om de koppositie, die recht geeft op plaatsing voor het eindtoernooi, zal op de slotspeeldag beslecht worden. Suriname treft Turks en Caicos eilanden. Hierna volgt de wedstrijd tussen het gastland en El Salvador. Een overwinning voor U-20 Natio en een gelijkspel tussen het thuisland en El Salvador zal betekenen dat Suriname als groepswinnaar zal overgaan. Ook bij een overwinning van Antigua en Barbuda op het Centraal-Amerikaans land maakt Suriname kans om de volgende ronde te halen.

Aangezien het nationaal team en Antigua en Barbuda met gelijk aantal punten zullen eindigen zal eerst gekeken worden naar het doelsaldo. Is dat ook gelijk, gaat het team met de meest gescoorde doelpunten tijdens de groepswedstrijden over. Als ook hier geen beslissing mocht vallen, dan kijkt men naar het onderlinge resultaat. Het is nu hopen dat de eilanders Suriname goed gunstig zijn.

De bondstrainer erkende dat de balcirculatie in de eerste helft te laag was. Er werd enige correctie aangebracht, waardoor het tempo na rust werd verhoogd. De tegenstander werd onder druk gezet op eigen helft. Blackson merkte echter op dat het Centraal-Amerikaans land heel provocerend bezig was te voetballen. “De jongens van El Salvador lieten zich vallen en rolden op het veld bij elke tik. Ze waren intimiderend’’. Jammer genoeg trapten de Surinaamse spelers in deze valkuil ondanks ze op zulke situaties zijn gewezen, “Soms moet je het als speler zelf meemaken. Op een gegeven moment neemt die emotie over’’, verwijst Blackson naar onder andere de rode kaart van van Gom.

Dat Suriname ook met diaspora spelers geen vuist in de regio kan maken is Blackson oneens. “Ik zou dat niet zo stellen. We moeten kijken naar hoe het spel zich heeft ontwikkeld en heel eerlijk zijn dat 2 gelijkwaardige tegenstanders tegenover elkaar stonden’’. Naar zeggen van de oefenmeester was Suriname qua balcirculatie, balbezit en voetbalhandelingen op gelijk niveau met het Midden-Amerikaans land. Echter, het zijn de doelpunten die tellen en precies daar schoten de U-20 internationals donderdag tekort.

Blackson gaat verder door te stellen dat het diasporaproject “een proces’’ is dat veel geduld vereist. Hij is heel realistisch en geeft aan dat Suriname het met alleen lokale internationals niet zou redden op dit niveau. De bondstrainer verwijst hierbij naar het niveau van de lokale U-20 competitie dat veel te laag is.

Bron: Keynews