Van Wilgen: “Tachana wordt niet ondersteund door Surinaamse bedrijven”

14 March 2024

Comments: 0

Tachana Dalger werkt geduldig aan haar ontwikkeling als baanwielrenster. Uitgaande van resultaten het afgelopen jaar is duidelijk een stijgende lijn te zien. De doorbraak binnen de wereldtop zal ze nog even aan zich voorbij moeten laten gaan.

De sportvrouw van het jaar 2023 geniet ondanks de stappen die ze maakt geen steun van lokale ondernemingen. ‘’Tachana wordt niet ondersteund door Surinaamse bedrijven. Haar eigen solidarity gelden gebruikt ze om uit te komen’’, legt Surinaamse Wielren Unie voorzitter Earl van Wilgen uit.

Naar zeggen van de bestuurder heeft zijn pupil, die hij lokaal gevormd heeft, niets zonder het Surinaams Olympisch Comité . De SWU-preses schat in dat de wielrenster jaarlijks minimaal 50.000 Amerikaanse dollars nodig heeft om op een hoog niveau te kunnen blijven trainen.

Bovengenoemde geschied door tussenkomst van het SOC en de SWU. ‘’Zulke atleten krijgen ondersteuning om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Doordat wij voor haar een project indienen wordt zij door het SOC bijgestaan. Topsporters hebben een bepaalde pot’’, legt van Wilgen uit.

Van Wilgen benadrukt echter dat de huidige middelen niet voldoende zijn voor de wielrenster om zich goed te kunnen ontwikkelen. Onlangs vertoefde zij gedurende 5 weken in Colombia, alwaar zij wederom met de nationale baanselectie van voornoemd land mocht trainen. Na deze stageperiode te hebben afgerond vertrok de Surinaamse afgelopen zondag meteen naar Hong Kong voor deelname aan UCI Nations Cup van 15-17 maart. Landgenoot Jaïr Tjon En Fa zal ook deel uitmaken van dit internationaal evenement.

Naar zeggen van de SWU-topman kostte deze training in Colombia en vervolgens de ontmoeting in Hong Kong ‘’al zo een 25.000 Amerikaanse dollars en dat geldt voor slechts 3 maanden’’.

Van Wilgen hiermee geconfronteerd zegt dat Dalger ‘’helaas niet zo een team heeft. Het zou geweldig zijn, maar ook dat is niet zo makkelijk voor eenieder’’. De bestuurder verduidelijkt dat het om verschillende type mensen gaat ‘’die uit 2 totaal verschillende omgevingen komen’’.

Hij meent dat de realiteit eenmaal zo is in Suriname ‘’dat men niet sponsort op basis van je potentie als sporter, maar op basis van je netwerk. Simpel gezegd, wie ken je’’. Van Wilgen vindt het jammer dat de sportvrouw van het jaar 2023 geen enkel incentive heeft gehad voor haar prestatie vorig jaar. ‘’Niet eens van de sponsor van het sportgala is ze als sporter opgenomen in hun sponsoringsbeleid’’, beklaagt hij zich.

De trainingsstage in Colombia was noodzakelijk meent van Wilgen. ‘’Het is een andere omgeving en trainen met andere toprenners is goed’’. Volgens de SWU-baas was het doel van de stage vooral gericht op aanscherpen. ‘’Tachana wordt steeds sterker. Wij moeten nu uitkijken om haar permanent in een soort high level trainingsomgeving te hebben. Ze traint hard en dat zullen we zien aan de resultaten’’.

Een schatting binnen hoeveel tijd Dalger tot de wereldtop 20 tot 10 zou kunnen doordringen lijkt volgens de SWU-offcial nu voorbarig.