Voorwaarts gaat voor mooi resultaat in jubileumjaar

26 March 2024

Comments: 0

Voorwaarts, de oudste voetbalvereniging van het land is de Suriname Major League goed begonnen: drie zeges en een gelijkspel wat tien competitiepunten heeft opgeleverd. De vereniging hoopt in verband met het 105-jarig bestaan in augustus deze trend door te zetten in dit eerste profseizoen van Suriname.

De sterke seizoenstart is geen toeval en ook niet boven verwachting, maar komt door hard werken, de coaches, het bestuur en een goede voorbereiding, zegt trainer Werner Blackson. Na afloop van het vorige seizoen zijn zes spelers, van wie vijf van de basis, vertrokken, maar de leiding van de vereniging is niet bij de pakken blijven neerzitten en is snel begonnen aan de opbouw van een bijna nieuw team.

‘’Er is daarbij niet zo zeer gezocht naar spelers met naam. In de scouting was voor ons van belang om spelers met iets meer ervaring, onder wie Albert Nibte en Anduelo Baja erbij te hebben voor een goed balans. Er is hard gewerkt om de oude en nieuwe jongens tot een goed team te smeden’’, zegt Blackson, die zelf speler van de vereniging is geweest.

Er is bewust gewerkt aan het integreren van de nieuwe spelers in de speelwijze. Voor de voorbereiding op de competitie waren ongeveer acht weken uitgetrokken. Maar doordat de competitie niet tijdig is gestart hadden wij meer ruimte en heeft de voorbereiding ongeveer drie maanden geduurd. Woensdag leek het even erop dat de club in de wedstrijd tegen Robinhood tegen haar eerste nederlaag van het seizoen zou aan lopen, maar door een doelpunt van Jual Pengel in de slotfase bleef het team niet met lege handen. Het werd 1-1. Transvaal en PVV hebben net als Voorwaarts tien competitiepunten, maar het verschil is volgens Blackson dat zijn vereniging niet de privileges heeft als de twee andere om toppers naar de club te halen.

Blackson benadrukt dat Voorwaarts met de nieuwelingen niet per se sterker is geworden. ‘’Wij hadden het afgelopen seizoen ook een hele goede start’’, maakt hij duidelijk. ‘’Het verschil moet nu gemaakt worden door deze goede start te continueren en met een goede concentratie vasthouden aan de spelprincipes waarop wordt getraind. Dus het volhouden moet beter dit seizoen en daar zijn wij ons van bewust en dit wordt ook vaak belicht tijdens de training’’.

Voorwaarts bestaat in augustus 105 jaar en dat willen zij vieren met een mooie notering op de standenlijst. Een ‘Voorwaartser’ in hart en nieren dus.

Hij maakt al tien seizoenen deel uit van de coaching staf van de club, waarvan de laatste drie als hoofdcoach en hoopt weer op de tijden waarbij elke club rekening hield met Voorwaarts. ‘’We moeten weer een club worden met een goede en solide organisatie, waarmee iedereen rekening houdt’’.

De hoofdcoach wil dat Voorwaarts uiteindelijk prijzen pakt en kampioen wordt. Hij kan zich de laatste landstitel van de club nog goed herinneren. ‘’Ja man, ik was inderdaad aanvoerder en scoorde ook uit een penalty de winnende en enige goal tegen Robinhood in het Voorwaarts stadion. Dat moment vergeet je nooit meer als voetballer’’.

Maar om kampioen te worden moet alles in orde zijn, beseft Blackson. Ontwikkeling van het team en organisatie-ontwikkeling staan niet los van elkaar ‘’Een kampioenschap is altijd een mooi cadeau. Maar om kampioen te worden moet je eerst een aantal randvoorwaarden in orde hebben’’. Voor nu zijn die randvoorwaarden niet volledig geschapen bij Voorwaarts.