Geen Olympische Spelen voor Surinaamse taekwondoka’s

12 April 2024

Comments: 0

De Surinaamse taekwondo’s hebben zich niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen die later dit jaar in Parijs, Frankrijk worden gehouden. Ze participeerden in een kwalificatietoernooi in de Dominicaanse Republiek, maar bleven met lege handen achter.

De uitschakeling heeft voor grote teleurstelling gezorgd bij de vechters en de Surinaamse Taekwondo Associatie, maar volgens voorzitter Gregory Markiet was het bestuur nuchter over de kansen. ‘’Wij kenden onze odds. Daarom hield ik de vechters voor om het wedstrijd voor wedstrijd te benaderen. Kijken naar de top is te ver vooruit kijken’’, Van de vier vechters die onder leiding van bondscoach Jurmen Amiena waren afgereisd naar Santo Domingo kwam Samaki Pinas niet meer in actie. ‘’Samaki heeft niet gevochten. Hij heeft de random weigh in niet gehaald’’, vertelt Markiet desgevraagd. ‘’Bij de officiële weging zat hij goed, maar vóór de wedstrijd worden selectief vier mensen gewogen. Wij zaten erin en Samaki was 0,1kg te zwaar’’. Pinas zou moeten vechten tegen Sergio Olguin.

Van de andere drie die wel op de mat stonden, wist alleen Tosh van Dijk een partij te winnen. Pacheco en Churchill wisten een Olympisch startbewijs te bemachtigen.

Met uitzondering van Tosh van Dijk doen de Surinamers vrijdag mee aan de Dominican Open. Die biedt geen kans voor plaatsing voor de Spelen, maar de vechters kunnen wel hun positie op de wereldranglijst verstevigen. Volgens Markiet kampt Van Dijk met een blessure vandaar dat hij de wedstrijd overslaat.

Voor de STA is het nu van belang om te zorgen dat de ervaring die is opgedaan, niet verloren gaat. ‘’Met deze ervaring kunnen wij onze zwaktes aanpakken’’, verklaart hij. De voorzitter maakt duidelijk dat de Surinaamse vechters aan hun scoringstechnieken moeten werken. In het buitenland wordt er met een elektronisch scoringssysteem gewerkt, waarbij de punten automatisch worden gescoord bij het raken van het taekwondoschild.

De Surinaamse vechters moeten verder aan hun dekking werken. Dat kan door met meerdere oefenpartners te trainen. ‘’Veel werk aan de winkel dus’’, geeft de voorzitter toe.

Om de andere landen bij te kunnen benen moet er een flinke investering worden gedaan in de sport. Zo is er dringend behoefte aan de schilden die bij wedstrijden worden gebruikt. Echter, aanschaf zit al in de duizenden Amerikaanse dollars. Momenteel beschikt de STA over slechts één schild, dat nota bene niet voor eenieder kan worden gebruikt, omdat de vechters van postuur verschillen.