Grote belangstelling voor internationale zwemcursus

11 April 2024

Comments: 0

“Met het Asca-certificaat kan je overal op de wereld solliciteren en werken. Het wordt door alle zwemfederaties op de wereld erkend’’. Hiermee verklaart zwemcoach Yash Daryanani het gewicht van de driedelige cursus die van 14 tot en met 18 april op de locatie van zwembad De Spetter zal worden verzorgd. Voor deze cursus die verzorgd wordt door de American Swimming Coaches Association hebben twintig cursisten zich opgegeven, waarvan zeven buitenlanders.

Daryanani is blij dat deze cursus in Suriname kan worden verzorgd. Zelfs is de coach al een poos in contact met de Asca en heeft hij de organisatie na lang lobbyen zover kunnen krijgen om de cursus in Suriname te verzorgen. Hij deelt de krant daarom ook met grote trots mee dat de American Swimming Coaches Association, opgericht in 1956 de cursus zal hosten. Het is de eerste dat deze organisatie een project uitvoert in Suriname.

De cursus bestaat uit drie levels. Level 1 is Foundation of Coaching, Level 2 voor Stroke School en Level 3 voor Fysiologie. “Level 4 en 5 kan niet hier worden gedaan’’, maakt Daryanani duidelijk. Als de deelnemers interesse hebben dan kunnen ze naar de Verenigde Staten van Amerika om die te volgen. Bij elke level worden er examens gemaakt. Die wordt naar de VS meegenomen en de resultaten worden per mail opgestuurd naar de deelnemers.

Daryanani benadrukt dat het om een dure cursus gaat. Maar Goldwater Sports International heeft als voornaamse organisator ervoor gezorgd dat de coaches slechts 200 van de 700 US dollar hoeft te betalen. “Elke cursus kost ongeveer US 194 US dollar. Drie levels inclusief lidmaatschap fee komt op ongeveer op 700 US dollar. Zij hebben dus negentig procent van de kosten van de ASCA op zich genomen. De anderen tien procent komt van sponsoren die geloof hadden in het project’’, deelt de coach mee.

In de regio is men ook bekend met het gewicht van deze cursus, vandaar dat er maar liefst zeven cursisten uit de regio naar Suriname afreizen. “Dat zijn er twee uit Sint-Maarten en uit Anguilla, Curaçao, Aruba, St Kitts & Nevis en Guyana komen er elk een’’. Vermeldenswaard is dat de voorzitter van de zwembond uit Sint-Maarten ook tot de cursisten behoort.

Daryanani vertelt dat De Spetter het vorig jaar werd erkend door de Asca en dat zal voorlopig de locatie zijn waar alle Asca-cursussen zullen worden verzorgd.

De cursusleider is Chad Onken. De directeur van de International Clinics arriveert op 12 april om gesprekken met Daryanani te voeren over komende cursussen in Suriname, in de regio, maar ook in Spanje en Thailand. De andere coaches arriveren een dag later.

In Suriname zijn Daryanani en Kay Gonsalves de twee enige actieve Asca gecertificeerde coaches. “Ik hoop dat na het examen nog meer zullen rondlopen in Suriname’’. Dit duo zal later aansluiten voor een hoger level.