Tjon En Fa en Dalger blijven steken in eerste ronde

16 April 2024

Het is baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa als Tachana Dalger zaterdag niet gelukt uit de eerste ronde van de Tissot UCI Track Nations Cup in Milton, Canada te geraken.

Dalger was eerst aan de beurt. Ze verbeterde haar personal best in de kwalificaties door een tijd van 11.459 seconden met een gemiddelde snelheid van ruim 63 km per uur te rijden. De Surinaamse sportvrouw van het jaar 2023 verbrak haar vorige personal best gevestigd tijdens de UCI Nations Cup wedstrijden in Hong Kong . Overall finishte zij van de 32 deelnemende vrouwen als nummer 30, maar viel buiten de boot voor een plek in de zestiende finale. De eerste 4 renners plaatsten zich rechtstreeks voor de achtste finales, terwijl de overige 24 het in de zestiende finale moesten uitvechten.

De Franse Mathilde Gros noteerde de snelste tijd (10.357 seconden met een gemiddelde snelheid van 69.518 km per uur). Zij werd opgevolgd door de Canadese Lauriane Genest (10.469 seconden). Laatstgenoemde schakelde Dalger recentelijk tijdens de Pan-Amerikaanse baanwielrenkampioenschappen uit in de achtste finales. De kop vier werd afgerond door de Nederlandse Hetty Wouw (10.519 seconden) en de Canadese Kelsey Mitchell (10.554 seconden). Mitchell pakte zilver op de 200m sprint en brons op de keirin tijdens de Pan-Amerikaanse kampioenschappen.

Gros pakte uiteindelijk het goud door in het slotstuk Ellesse Andrews na twee ronden te verslaan. Het brons ging naar de Mexicaanse Daniela Gaxiola. Zij versloeg Wouw. Gaxiola veroverde goud en zilver tijdens de Pan-Amerikaanse kampioenschappen.

Tjon En Fa kwam later op de dag aan de beurt op het onderdeel keirin. Hij finishte in heat 3 als 4e. Slechts de winnaar plaatste zich meteen voor de volgende fase. Mikhail Yakovlev (Israel) won de heat gevolgd door Ryan Dodyk Canada), Kwesi Browne (Trinidad & Tobago), Tjon En Fa, Sandor Szalontay (Hongarije) en José Moreno Sánchez (Spanje) .

De Surinamer zag trainingsmaat Nicholas Paul (Trinidad & Tobago) heat 4 winnen.
Het gelukte Tjon En ook in de repechage niet naar de tweede ronde door te stromen. De Surinaamse baanwielrenner eindigde in heat 5 als 3e achter winnaar Jack Carlin. Ook in dit geval ging slechts de winnaar over naar de tweede ronde.

Nick Wammes (Canada), Jack Carlin (Groot-Brittannië), Jeffrey Hoogland (Nederland), Harrie Lavreysen (Nederland), Yakovlev en Paul streden in het slotstuk om de hoogste eer.

Uiteindelijk won favoriet Lavreysen het goud. Zijn landgenoot pakte zilver en Carlin brons. Paul finishte als 4e, gevolgd door Wammes en Yakovlev.