Tjon En Fa zevende op keirin, Dalger uitgeschakeld in achtste finales 200 meter sprint

5 April 2024

Comments: 0

Tijdens de Pan-Amerikaanse kampioenschappen baanwielrennen is Jaïr Tjon En Fa donderdagavond als zevende geëindigd op het onderdeel keirin, nadat hij als eerste finishte in de troostfinale. Surinames andere deelnemer, Tachana Dalger, lag er bij de vrouwen na de achtste finales van de 200 meter uit. Beide renners staan vrijdag weer op de baan; Dalger doet mee aan de keirin, Tjon En Fa aan de sprint.

In de Velo Sports Center in Carson, Californië beet Dalger de spits af op de 200 meter sprint. In het deelnemersveld van 25 wielrensters kwalificeerde ze zich als zestiende voor de achtste finales. In die ronde werd ze gekoppeld aan de Canadese Laurianne Genest, die de snelste kwalificatietijd . Genest maakte haar favoriete status waar en was sneller dan Dalger.

Tjon En Fa moest donderdag de repechage rijden om zich te plaatsen voor de halve finales. In de openingsronde eindigde hij in heat drie namelijk als derde achter de Colombiaan David Ortega Fontelva en de Trinidadiaan Nicolas Paul, met wie hij al jaren traint in het World Cycling Centre van de Internationale Wielrenunie in Zwitserland. Van de drie heats plaatsten de nummers één en twee zich voor de halve finales.

Tjon En Fa was in de herkansingsronde ingedeeld in de laatste groep van de drie repechages. Hij werkte een goede race af en ging als eerste over de finish vóór de Chileen Joaquin de Fuenzalida die zich ook wist te plaatsen.

In de halve finale donderdagavond iets na tien uur Surinaamse tijd zat de Surinamer in de eerste heat met topsprinters als Paul , Kevin Quintero en de Canadees Ryan Dodyk. Tjon En Fa eindigde uiteindelijk als vierde achter het drietal, waardoor hij zich niet voor de finale wist te plaatsen.

In de race om de zevende tot en met de twaalfde plaats eindigde de Surinamer als eerste, waardoor hij overall zevende werd. De gouden medaille ging naar zijn trainingsmaat Paul. Het zilver was voor Quintero en de bronzen plak voor de Trinidadiaan Kwesi Browne.