Tembe Art Studio te Moengo mogelijk andere bestemming; Kunst & Cultuur Moengo dreigt verloren te gaan

29 June 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 29 juni 2019 – De districtscommissaris van Marowijne Zuid-Oost, Kenya Pansa, bracht afgelopen week, 2 keren onaangekondigd een bezoek aan de Tembe Art Studio van Stichting Kibii, gevestigd in het oude Suralco Ziekenhuis.
Ze bracht op 21 juni voor de eerste keer een bezoek aan het gebouw met een bouwvakker. Als mededeling is aangegeven dat het terrein en gebouw een ander bestemming krijgt. De volgende dag werd weer een bezoek gebracht, die bestond uit een delegatie van de minister van Openbare Werken en Transport en de minister van Justitie en Politie.
Stichting Kibii is zeer gebelgd, bezorgd en verbaasd over de bezoeken en de plannen van de overheid. Marcel Pinas, voorzitter van Stichting Kibii is niet op de hoogte gesteld.

Geschenk
De stichting Kibii onderleiding van Marcel Pinas en Tembe Art Studio hebben het terrein van het oude Suralco Ziekenhuis alsook het gebouw in vruchtgebruik gehad van Suralco. Er is een overeenkomst met de Suralco gesloten, met medeweten van de Staat. Het gebouw wordt ingezet en gebruikt voor de gemeenschap- en kunst ontwikkelingsactiviteiten. In het gebouw zijn er verschillende faciliteiten ondergebracht ten behoeve van de lokale gemeenschap in Marowijne. Eén van de faciliteiten is de gallery waar diverse kunstwerken van internationale kunstenaars en de lokale bevolking van Moengo is opgehangen en of geëtaleerd. Een andere is een muziekstudio voor de jongeren. De jongeren maken jingles en nemen muziek op voor de jaarlijkse Moengo Festival die op het terrein worden ontplooid.

Waardering
Bij het tweede bezoek op vrijdag 21 juni zijn tot op de dag van vandaag, de ruimtes beschadigd achtergelaten en niet dichtgemaakt. Het gaat om 20 tal deuren in het ziekenhuis waar het Contemporary Art Museum Moengo II zich bevind. In het museum liggen kunstwerken vanaf 2009 tot nu, die verzameld zijn door de stichting. De kunstwerken zijn gemaakt door gerenomeerde kunstenaars uit verschillende delen van de wereld. Ook kunstwerken van de lokale bevolking worden gepresenteerd in dit museum. De lokale- en nationale autoriteiten zijn goed geïnformeerd dat het gebouw al jaren dient als kunst- en cultuurcentrum voor de lokale gemeenschap, zegt Marcel Pinas. ‘Met verschillende autoriteiten als ministers van Regionale Ontwikkeling, voorgaande DC’s van Marowijne en toenmalige ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn gesprekken gevoerd over onze activiteiten en het doel van TAS.’ Deze personen hebben ook een bezoek gebracht aan de Tembe Art Studio en hebben ook steun gegeven en toegezegd aan de gemeenschaps- en kunst ontwikkelingsactiviteiten.-.

In dit document kunt u de ontwikkelingen van Stichting Kibii en activiteiten van Tembe Art Studio lezen. Alsook de stellingen van Stichting Kibii.

-VERSLAG: XAVIERA L. ARNHEM-